Fallon van Kuil

Marketeer met een missie om het ondernemen net iets makkelijker te maken.

Quiz: Ben jij een multipotentialite of een expert?

Quiz: Ben jij een multipotentialite of een expert?

In de podcast van afgelopen vrijdag vertelde ik het verhaal van hoe een ontdekking over mezelf mijn onderneming totaal veranderde. Ik kwam er namelijk pas vorig jaar achter dat ik een multipotentialite ben, en dus helemaal niet zo vreemd ben als ik mijn hele leven had gedacht. Ik kreeg hierop veel reacties van mensen die zich in mijn verhaal herkende, maar geen idee had dat het een “ding” was en zelf de benaming multipotentialite heeft.

De podcast kun je hier beluisteren.

Wat is een multipotentialite?

Nu vraag je je vast af, wat is dan precies een multipotentialite? Een persoon die multipotentialite is heeft vaak moeite met zich focussen en bezighouden met één onderwerp of vaardigheid. Een studie is vaak al een lastige keuze, vaak zijn deze namelijk gefocussed op één beroep waar je je in een studie vaak 4 jaar, of langer, op moet richten. Multipotentialites hebben meestal geen interesse span van 4 jaar. Het komt dan ook vaak voor dat ze geen studie hebben afgemaakt, maar wel ontzettend veel weten over meerdere onderwerpen. Ze zijn namelijk niet dom, maar heel breed geïnteresseerd. Ze kunnen zich helemaal verliezen in één onderwerp waar ze alles over willen weten op dat moment. Op het obsessieve af. Weten ze echter genoeg over het onderwerp, zijn ze er alweer snel op uitgekeken en verrijken ze hun kennis weer op het gebied van iets anders.

Veel weten over veel onderwerpen.

Wat er is geleerd wordt ook onthouden, er is dus veel kennis aanwezig om toe te passen bij een multipotentialite. Echter willen ze dit niet toepassen in één vaardigheid. Je ziet dan ook vaak dat multipotentialites meerdere beroepen, hobbies of ondernemingen hebben, en er ook goed in zijn. Het is namelijk een groot voordeel om kennis over een breed scala aan onderwerpen te hebben omdat je deze kennis kunt kruisen. Het kennis van één onderwerp kan heel goed van pas komen in een totaal andere vaardigheid. Plus kunnen ze zich ontzettend goed in aanpassen, nemen ze vaak risico’s met nieuwe ideeën en zijn ze vaak ontzettend gemotiveerd.

Experts zijn precies het tegenovergestelde van een multipotentialite.

Lijnrecht tegenover de multipotentialites staan de experts. Een expert bijt zich vast in één onderwerp en vaardigheid en kan hier jaren mee bezig zijn. Ze weten vaak al van kind af aan wat voor een beroep ze willen uitoefenen als ze later groot zijn en doen dan ook alles om dat doel te bereiken. Ze maken altijd iets af voordat ze met een nieuw idee of nieuwe uitdaging beginnen.

Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat je als multipotentialite geen expert kunt zijn, of als expert geen meerdere interesses kunt hebben. Zo zwart-wit is de wereld niet en je kunt natuurlijk eigenschappen hebben van zowel een multipotentialite en een expert.

Ben jij een mulitipotentialite of een expert?

Wil jij weten of jij nou een echte multipotentialite bent of een duidelijke expert? Of hang je er juist een beetje tussenin? Doe de onderstaande test om daarachter te komen. En laat in de reacties weten wat er bij jou uitkomt, vind ik leuk!

 

Deze post heeft 7 reacties

 1. Gaaf dit Fallon!

 2. Hoi Fallon,

  Wat een leuke kwis.
  Voor mij geen verrassing wat de uitkomst is maar wel fijn om te horen dat ik niet de enige ben en dat er een naampje bij het beestje hoort

 3. Wat tof om te horen dat je erin herkent Barbara. Het zal in mijn podcasts ook zeker nog vaker naar vaker naar voren gaan komen.

 4. Ik had er nog nooit van gehoord, maar heel herkenbaar en kreeg ook een absolute JA uit de test. Weer wat geleerd.

 5. Ja, het is zo jammer dat mensen geen idee hebben dat het een type mens is, en je helemaal niet zo eenzaam daarin bent. Er zijn hele groepen voor 😉

 6. That’s me dus

 7. Een multipotentialite? 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.